Mulberi
Hari tu, sambil bawak anak2 jumpa Puan Doktor sempat jugakla bertanya kenapa my son ni nampak exhausted sangat tiap kali balik dari sekolah..
Kadang2 tu, kesian sangat tengok.. macam nak merangkak jek masuk bilik air.. Ikut hati, nak biar jek die rehat, tak yah gi KAFA.. Tp kalau sehari dua, bolehla.. Kalau tiap2 hari, banyakkk le dia punye lemak nanti.

So, beginilah pendapat doktor tersebut..

1. Make sure anak tidur awal, bangun cepat
Mmg le hari2 ku pastikan die masuk tido kol 10.. nak lebih awal kang, tak siap lak homework die


2. Kalau boleh, tak yah la bagi die tengok TV malam2
Bukan ape, budak2 ni kadang2 penerimaannye berbeza.. Kot tgk citer seram, malam2 susah nak tidur.. Takut.. Kot tengok citer yg excited sangat pon, dorang susah nak tido gakk.. Sebab dok terbayang2 aksi tu.. aksi ni.. Lebih2 lagi budak lelaki.. cam anak aku le tuu

3. WAJIBKAN anak untuk bersarapan
Mmg wajib untuk family aku

4. Sarapan yang digalakkan adalah cereal.. ataupon lebih baik, bagi skali kurma atau kismis.. Jgn bagi mknn yg berat2 sgt mcm nasi lemak, mee.. Nak tau nape?
Nasi ke, mee ke, kandungan gulanye/ karbohidrat sgt tinggi.. So mendadak jek mende tu ade dlm bdn anak.. Tapi after 2 hours, paras gula tu akan drop. Tu yg menyebabkan rase tak bertenaga, mengantuk, hilang tumpuan..
Berbeza dgn kismis, kurma, cereal.. Paras gula tu akan naik perlahan2.. Dr paras rendah die meningkat sedikit demi sedikit.. So badan pon menten jek bertenaga..
So kalau nak bagi anak makan yg berat2, better la dalam pukul 9 atau 10 tu (kira time rehat anak kat skolah kan)
Ni pon aku dah praktikkan, dan memang nampak le anak aku tu takla melepek time balik skolah tu.. Anak aku sendiri pon cakap, dia dah tak rase letih atau mengantuk mase sekolah.

Dan teringat lak aku pada seorang bapa yang mempunyai anak2 yg berjaya.. Bila ditanya, apekah rahsianya, dia menjawab" Sebagai ibubapa, kita jangan marah pada anak2 pada awal2 pagi terutamanya sebelum mereka ke sekolah sebab akan effect prestasi/ penumpuan anak tersebut terhadap pembelajarannya sepanjang hari.."
Ye tak ye jugak.. Orang dewasa yang bekerja pon, kalau awal2 pagi dh kena sound/ bebel dengan boss.. tentunya takde mood nak bekerja sepanjang hari..

Mende ni, aku tgh try laa.. nak control emosi awal2 pagi.. terutamanya:
- bila dah sampai 5-6 kali kejut, tapi tak bangun2 jugak..
- dah mandi, tapi lepak2 lagi atas katil main toys sambil pakai spender jekk.. huhuuu
- lagi 15 minit nak masuk sekolah, tapi masih belum sarapan, belum pakai stokin, belum sikat rambut & talipinggang dok lingkarkan kat kaki! Uwaaa.. sib baiklah sekolah dekat jekk
- paling teruji, time abah die dah kuarkan kereta nak gi hantar ke sekolah, tiba2 dia cakap "nak buang air besar dulu laahh!!!"
Ape pon bak kate orang kampungku : "never yell at your child in early morning"..huhuuu
2 Responses
  1. ira_kecik Says:

    good information. thanks for sharing


  2. Mrs. Asida Says:

    Gud Info. :) jadi Isteri dan ibu ni memang kena banyak bersagar.. Dalam al_kuliyyah ada cakap.. perempuan yang paling banyak stress. Antara sebab2nya itulah. Asid pun kekadang pening.. sabar n banyak ber-istiqfar. :)


Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...