Mulberi
Alkisahnya, 28 Mac 2009, aku sekeluarga berkesempatan menjengok2 pesta konvo di UTM Skudai yg indah permai..
Masuk je entrance tu, mata aku terus tertarik dgn bunting ni


Nampak menarik.. Cepat2 aku tarik tgn hubby suruh dia stop kat booth tu..

Fingerprint Analysis For Talent Assesment ni dijalankan oleh Airborne Discovery. Tujuannye untuk menganalisa potensi genetik seseorang menggunakan ujian cap jari. Senang citer, kadang2 kecerdasan seseorang.. atau potensi/ bakat yg ada pada diri seorang anak tu berkaitan jugak dengan genetik (baka) mak bapak, tok nenek ke.. atau moyang2 dulu kalanya.
Ni bukanlah satu ramalan, atau sesuatu yg muktamad utk masa depan anak2, cuma menjadi panduan pada ibubapa untuk mengenalpasti potensi/ kekuatan yg ada pd diri anak2 kita... So lepas tu kita bolehla tumpukan pada kekuatan itu, dan cuba untuk mengembangkan kelemahan dia supaya kekuatan & kelemahan tu akan jadi seimbang.. Err.. ada faham kaa?? Hehe..

So, kiteorg pon mulakan dengan anak bujang sorang tu..

Tengah daftar nama.. Ewahhh.. dah macam urusetia la pulakk duduk kat meja tu


Setiap satu cap jari akan dianalisa


Ape le yg pakcik ni buat kat tangan aku nihhh.. hehe.. pada tapak tangan akan ditanda dengan titik2 tertentu, dan kemudian diukur (huh.. aku pon tak paham tang nihh..) Org tu kate, utk mengukur bhg otak.. esykk..

Selepas 25-30 minit, kami diberikan sebuah buku laporan hasil dari ujikaji tersebut. So, secara ringkasnye, berikut adalah keputusan terhadap analisis cap jari anak bujang aku ni..

1. Belahan otak yg dominan : Otak kiri - org yg suke pikir matematik, menganalisa, logik, fakta
2. Gaya belajar yg dominan: Auditory - maknenye die ni suke mendengar. Kalau nak dok dalam kelas, pastikan die duduk kat tempat yg suara cikgu jelas didengari. Berdsrkan ujian ni jugak, anak bujang aku ni jenis yg tak suke belajar lame2 & tak suke dok setempat.. (mmg betul ponnn)
3. Sensitiviti pembelajaran: High Details, seorang yg sangat teliti (ni aku belum nmpk sgt.. so nak kena gilap nii)
4. Sensitiviti dalam bertindak: Analisa Tinggi (maknanya, dia ni pikir panjang sebelum bertindak)

... semua skali ade 10 laporan.. Ini termasukla potensi/ kerjaya yg sesuai utk budak2 macam die ni. Berdsarkan penerangan org tu, Faizeen ni seorang yang mempunyai kemampuan leadership yang tinggi, mampu berkomunikasi dgn baik tapi agak lemah dari segi kemampuan memahami & menguruskan org lain (managerial).
Pastu die ni jenis yg nakkan fakta.. Sesuatu yg die kena buat, sesuatu yang berlaku, kite kena terangkan ape kebaikannye, ape kesannye.. etc.. (No wonder la die ni byk sgt bertanya.. kalau kite tak bagi buat sesuatu, mesti dia tanye "why??"
Selain tu, salahsatu cara nak memotivasikan dia, kena bagi reward.. Let's say kalau ujian math dapat A, kite kena janji bagi die something.. So insyaALLAH die akan struggle to achieve it.. Ni mmg kiteorg akui kebenarannye.. Dlm peperiksaan akhir tahun lepas, pakcik dia cabar dia utk dapatkan 1st place.. & score all A's.. then pakcik die akan bagi ape saje die nak.. And he did it.. Hehe.. terkejut pakcik dia.. nak tak nak, janji harus dikotakan..

Persamaan dgn Sofea pulak, mereka same2 punyai belahan otak kiri yg dominan. Tp Sofea seorang yg mengutamakan kekeluargaan (maklumlaa.. penuh sifat kewanitaan.. hehe).. Sofea lak sesuai belajar dgn cara visual & tak kisah kalau duduk belajar lame2.. Die pon sama cam abg die, seorang yg high details, mempunyai kemampuan leadership yg tinggi tapi kalau bertindak, dia tak pikir panjang.
Sofea seorang yang tegas kalau buat keputusan (huhu.. dengarla kalau dia marah abg die kalau tak ikut rules dlm rumah).. Tp dalam mase yg sama, die ni jenis yg lebih suke mendengar pendapat orang berbanding dgn fakta.. (Tu la sebab kalau ape yg cikgu atau kawan2 cakap kat skolah tu, bulat2 jek die terima.. huhuuu)

Hehe.. menarik kan.. Tu la serba sedikit hasil ujian tersebut.. Nk tulis panjang2, pening lak kepala baca.. So lepas ni, kiteorg kena adjust cara yang sesuai utk berkomunikasi atau memotivasikan anak2 berdasarkan kekuatan & kelemahan masing2.. Setiap kekuatan tu, haruslah digilap tetapi kelemahan yang ada, perlu pendekatan yg lebih teliti dan berkesan.. Bukan ape, cuma tak nak kite ni tersalah arah mendidik anak. Mentang2 mak ayah arkitek, kite nak anak kite pon jadi arkitek jugak. Tp kite tak kenal potensi & minat anak, yg mungkin lebih dominan utk kerjaya sebagai pakar fizik atau ahli ekonomi. Renung2kanlahh..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...