Err.. actually aku ni tak tau ape pon pasal famos amos tu.. A Famosa tu, memang famous laa.. kehkeh.. Tapi time aku google pasal cookies, ramai nooo yang menyebut pasal famos amos.. Tu yang menyebabkan aku tertarik nak carik resepinya.. Ni lah hasilnya.. belum sejuk lagi, dah habis 1 tray kena rembat dengan anak-anakku..huhu..
Nak resepi?? Amik laaa.. Boleh buat untuk minum petang anak2.. Tp resepi ni ade modified sket2..
Famos Amos Cookies
Bahan
- 1 cawan butter/ marjerin
- 2 cawan tepung (1 1/2 cawan tepung gandum + 1/2 cawan tepung jagung)
- 1 sudu kecil baking soda
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 cawan gula halus (boleh kurangkan)
- 1 cawan gula perang (boleh kurangkan)
- 2 1/2 cawan oat (blender hingga halus cam tepung)
- chocolate chips (ikut suka la nak letak berapa)
- 1/2 sudu kecil garam
- cadbury bar - grated (aku tak letak pon)
- 2 biji telur
- 1 1/2 cawan "chopped nuts" spt almond, hazelnut etc (optional, tapi kalau letak lagi crunchy)
- 1/2 sudu kecil esen vanila
Cara:
1. Pukul mentega, gula halus dan gula merah dengan kelajuan sederhana je. Pukul pakai tangan pon boleh. Sayang anak, tgn2kan.. Sayang cookies, pukul2kan..heheh
2. Masukkan telur & esen vanila. Gaul rata lepas tu masukkan tepung, oat, garam, baking powder & baking soda.
3. Masukkan chocolate chips, cadbury bar, dgn ape2 jenis chopped nuts tu kalau nak letak.
4. Lengserkan tray pembakar dengan marjerin/ myk/ letak baking sheet.
6. Panaskan oven 175 darjah celcius. Bakar 15 minit atau sehingga berwarna coklat keperangan (Jangan coklat kehitaman udahleeee..)
Ikut sukatan gula di atas, memang cookies ni rase manis sket. Maybe boleh dikurangkan separuh, ikut citarasa masing2 la..
sedapnya Mul ..
nasib aku bukan buyung lagik .. kalo idok sahih suh pos ... kekekee
nant la... aku dh jd full time housewife... bkn beskot famos amos aku buat... biskut kepala lutut bersalut gula pn aku blasah.... hehehe!!
oven aku pn dh lama bersawang.. bila la nk berasap ni...
ahhh,
sy ni malas gila nk buat cookies...
selalu reset cookies jer :P
Nieza..
Nk order meh ahh.. tiga seringgit tiga seringgittttttt...
kakngah
Hamboii.. camne le rupe biskut kepala lutut bersalut gula tuhhh.. kekehkeh
idza..
Ku jadi rajin sejak ade mulut2 comel yang jadi tukang makannye.. heheh