Mulberi
Tadi Faizeen balik dari sekolah, terus tanya.." kenapa manusia berasal dari monyet?"
Terdiam aku kejap.. Fuhh.. jenuh mak ni nak menjawab soalan tu..
"Mane ade.." Ni jawapan nak lari dari kenyataan..
"Iyeeee.. Tadi kat skolah cikgu cakap camtu!" Bersungguh2 dia jawab.
Alahaii.. Ape la cikgu ni tak explain byk2 sket.. kan dah jenuh aku nak pikir
" Err.. susah ibu nak terangkan.. Sebenarnya dulu2, ade sorang omputeh ni, namanye Charles Darwin.. Dia buat kajian camne manusia tu terjadi. Pastu die tgk rupe monyet tu, ade sket2 cam rupe manusia.. Terus la die cakap manusia tu berasal dr monyet!Tu dinamakan Teori Evolusi Charles Darwin. Tapi sbrnya bukan.. Org Islam tak boleh pikir camtu" Huhu.. berpeluh2 paler otak aku ni nak mengingat fakta.. Ni dulu belajar dalam subjek Sejarah dan Agama Islam, tak silap aku la.. Dah berkurun ku tinggalkan nota2 tu semua.. heheh
" Ye keee.." Dia jawab, huhu.. cam tak caya je kat aku
"Sape manusia pertama yang Allah ciptakan?"
"Nabi Adam"
"Nabi Adam tu monyet ke?" Aku gasak die lak.. kehkeh
Dia geleng kepala, sambil tersenyum2.
"So betul ke manusia tu berasal dari monyet?"
Dia geleng kepala lagi.. Kemudian terus amik tuala, masuk bilik air..
Fuhhhh.. lega.. Betapa susahnya menjadi seorang ibu pada abad iniiii 
4 Responses
  1. neisya Says:

    cikgu tu tak patut citer mcm tu kat student..tergantung pulak tu....nasib baik la anak mul ada mul yg boleh explen...kena budak yg tak tanya mak ayah dia kat rumah atau mak ayah yg taktau jawab....cemana tu....ishkhh la...

    mmg mencabar pun jadi ibu zaman la ni..dgn masalah sosial la....risau kan mul.....hmmmm


  2. Mulberi Says:

    Tu la neisya.. Tahap penerimaan budak2 ni tak sama.. Cam anakku tu, die dah jadi terkonpis sket.. Kdg2, budak2 ni lebih percayakan cakap cikgu drpd cakap mak bapak die. Dah la die tu byk sgt yg cuba difikirkan.. Pasal Gaza tu pon die nak pikir, cuba carik solution camne nak atasi Israel.. Adehhh.. mengalahkan PBB lak!


  3. Wow! 10 GOLD STARS saya baga pada anda!
    anda bijak menjawap persoalan dari anak anda...
    jawapan anda membina bukan saja kemahiran kognitifnya tapi juga spiritualnya...


  4. Mulberi Says:

    Huhu.. bab kemahiran spritual tu, rase2nye leh paham.. Tp bab kognitif tu, nk kena blajo kat Aznie le nmpknyeee.. hehehe


Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...